ТОВ «АЕМР». «Металургійне ательє» спеціальних сталей

Владислав ТЕМПИНСЬКИЙ, директор «АЕМР»: «У Європі та країнах пострадянського простору у сфері виробництва спецсталей панують великі металургійні заводи, де працюють тисячі людей. Ці підприємства, за замовчуванням, націлені на виконання масштабних замовлень і часто просто не помічають «дрібних» клієнтів. Наша компанія спеціалізується на дрібносерійному виробництві сталевих поковок. По суті ми є мікрозаводом, а точніше, своєрідним металургійним ательє, а за своїм статусом — унікальним підприємством на українському ринку спеціальних сталей».

Наш формат —  виявився дуже затребуваним машинобудівниками України, та ми досягли чималого успіху і сьогодні можемо бути дуже корисними при виконанні ваших виробничих завдань.

photo-1

 

Незважаючи на скромні розміри, на нашому підприємстві реалізується повний цикл виробництва сталевих поковок, що включає:

  • виплавку;
  • розливання у виливниці та отримання ковальського зливка (заготовки);
  • гаряче деформування на ковальському пресі або молоті для отримання поковки необхідної форми;
  • термообробку.

На даному етапі розвитку ми не претендуємо на обсяги виробництва в десятки тисяч тонн. Але окремі марки сталі ми виробляємо навіть дешевше, ніж меткомбінати, і тому завжди готові підставити плече машинобудівникам у вирішенні складних завдань.

Як все починалося

Ми починали як постачальники брухту корозійностійких, жароміцних, інструментальних, неіржавіючих сталей на ПрАТ «ДНІПРОСПЕЦСТАЛЬ». А потім створили власне мікровиробництво. Це було близько 8 років тому, у серпні 2014 року ми виконали першу плавку сталі 08Х18Н10 (АISI 304). Виявилося, що на ринку дуже затребувані невеликі серії виливків або поковок і навіть поодинокі заготовки зі спецсталей.

Для великих підприємств такі замовлення зовсім не цікаві. Ми ж із задоволенням беремо їх у роботу. Крім того, деякі марки сталі можна замовити тільки в нас, ніхто в Україні більше їх не виробляє. Наше підприємство від самого початку орієнтоване на випуск стальних заготовок, що пройшли гарячу деформацію.

Це не означає, що ми в принципі не займаємося виготовленням виливків зі спеціальних сталей. Але основний напрямок нашої діяльності — випуск високоміцних поковок зі спецсталей для машинобудівників.

photo-2

Обладнання та контроль якості продукції

На початковому етапі ми активно використовували виробничі потужності підрядників, з багатьма яких співпрацюємо досі. Наприклад, базовим постачальником послуг перекову на молотах і пресі протягом багатьох років є ТОВ «Феріт» і ДП «УкрНДІспецсталей».

З часом у нас з’явилося власне обладнання, і ми почали випускати продукцію вже на своїх потужностях, які знаходяться в Дніпрі на території ПАТ «Дніпроважмаш». Сьогодні на нашому виробництві задіяні плавильні агрегати, печі для термообробки, різні металообробні верстати і не тільки. Наявний парк обладнання дозволяє випускати кований сортовий прокат (круглого та прямокутного перерізу), а поковки з прецизійних сплавів — це наш хліб. Особливих проблем із сировиною не відчували ніколи, оскільки добре знаємо всіх постачальників легованого металобрухту та якісних компонентів і успішно з ними співпрацюємо.

Похвалитися наявністю суперсучасних верстатів від провідних світових брендів поки не можемо. Все обладнання, що використовується, «народилося» ще за радянських часів, але його якість і можливості сьогодні відповідають завданням ринку та запитам клієнтів. Разом із тим ми розуміємо, що для подальшого розвитку необхідно оновлювати парк обладнання, купувати сучаснішу й ефективнішу техніку. Зараз ми аналізуємо можливості обладнання провідних світових виробників, плануємо поетапне вдосконалення своєї матеріально-технічної бази та готові до конструктивного діалогу з потенційними інвесторами.

photo-3

 

Якість продукції є основним пріоритетом нашої діяльності. Ми 8 років успішно працюємо на ринку, перш за все, завдяки тому, що гарантуємо замовникам чітку відповідність реалізованих поковок заданим хімічним і фізико-механічним характеристикам.

 

Кожну плавку ми починаємо з вхідного контролю всіх вихідних компонентів, оскільки якісну сталь можна отримати тільки з якісної сировини. Після виплавки зливки проходять термообробку та підготовку для передачі на гаряче деформування. Це дозволяє отримувати більш якісну ковану сталь, яка за експлуатаційними характеристиками перевершує гарячекатаний прокат. Потім у ході кування ретельно контролюємо всі режими технологічного процесу та за необхідності вносимо корективи, що дозволяють отримати сталеву заготовку, максимально відповідну заданим характеристикам. Остаточна перевірка якості поковок виконується ВТК.

photo-4

 

Марки сталі

Коли ми стартували у 2014 році, то могли запропонувати споживачам лише 4 марки сталі, до 2018 року освоїли вже 35, а на сьогодні маємо 75. Серед найбільш популярних і затребуваних:

  • Конструкційні:
    30Х2НВФА, 38ХН3МФА, 40ХФА, 30ХН3А, 18Х2Н­ 4ВА, 12ХН3А, 34ХН3М, 35ХГСА, 30Х3МФ, 38Х2Н­ 2МА, 30ХН2МФА, 36Х2Н2МФА, 09Г2С, 20Х, ст. 20.
  • Корозійностійкі:
    07Х16Н6, 08Х18Н10(Т), 12Х18Н10Т, Х46Cr13 (46Х13), 12Х13, 20Х13, 30Х13, 40Х13, 15Х25Т, 10Х17Н13М2Т, 40Х4Г18, 95Х18, 12Х18Н9Т, 14Х17Н2.
  • Жароміцні:
    15Х1МФ, 37Х12Н8Г8МФБ, 20Х1М1Ф1ТР, 40Х10С2М, 45Х14Н14В2М, 53ХМЮА, 20Х3МВФ, 15Х11МФ, 15Х5М, 15Х12ВНМФ, 20Х23Н18, 25Х1МФ, 20Х20Н14С2, 20Х12ВНМФ, 12Х1МФ, 25Х2М1Ф, 18Х11МНФБ.
  • Інструментальні:
    5Х3В3МФС (Ди­23), 4Х5МФС, Р18, 5ХНМ, Х12МФ, 6ХВ2С, 5Х2ГСВМФ (Ди­42), 8Х3, 3Х3М3Ф, 5ХВ2С, 5ХВ2СФ, 160Х12МФ.
  • Зносостійкі:
    160Х32Н5, ЧХ3.

Усі наші поковки відповідають вимогам державних стандартів України. Крім того, у нас є успішний досвід співпраці із замовниками, яким потрібні марки сталі, що відповідають західним стандартам DIN, AISI, EN. Зокрема, ТОВ «Сталекс» (м. Харків), що спеціалізується на виробництві високоякісного інструменту для манікюру і педикюру, замовило в нас кілька пробних поковок з однієї європейської марки сталі.

Представники компанії дуже ретельно вивчили запропоновані ним поковки, потім, виготовивши з них інструмент, дійшли висновку, що він за ресурсом істотно перевершує європейські аналоги, навіть найкращі. І відтоді вони потихеньку переорієнтуються на наші інструментальні сталі, замінивши ними продукцію маститих європейських компаній.

Строки та вартість

Терміни виконання замовлення в нашому ательє можуть коливатися від 7 до 45 діб. Це граничні показники. У середньому від отримання заявки до відвантаження кінцевого продукту проходить 15–30 діб. Найшвидше виробляємо поковки з неіржавіючої сталі, тому що вони не вимагають тривалої термообробки. Найскладніше виготовити заготовку зі сталі з великою кількістю легуючих елементів.

На терміни виготовлення, крім розміру партії, останнім часом впливає підвищення тарифів на енергоносії. Наприклад, влітку, коли ціни були стабільними, ми могли чітко планувати свою роботу, а після рекордного подорожчання газу й електроенергії всі терміни стали «плаваючими».

photo-5

 

Але, незважаючи на всі труднощі, замовники малотоннажних партій, як і раніше, звертаються до нас, а не на великі заводи, оскільки ми більш гнучкі та мобільні.

 

Вартість кожної партії поковок розраховується індивідуально. Для попередньої оцінки ми пропонуємо орієнтуватися на середню вартість металу на ринку, додаючи до неї вартість ковальського переділу. Але є винятки: окремі марки сталі ми виробляємо за ціною прокату і навіть дешевше. Всі нюанси уточнюються й обговорюються індивідуально з кожним замовником.

Ми також намагаємося підтримувати зв’язок з клієнтами після виконання замовлення. Нам цікаво, як працюють вироби з нашої сталі, наскільки вона відповідає очікуванням замовника, які характеристики слід поліпшити. Цей зворотний зв’язок дозволяє оперативно вносити корективи в плани розвитку нашого ательє.

photo-6

 

Параметри та форма поковок

На етапі оформлення замовлення ми завжди просимо надати креслення або хоча б чистові розміри майбутніх деталей. Це дозволяє нам зробити поковку, в якій при подальшій механічній обробці кількість відходів буде мінімальною.

Ключова відмінність нашої компанії від підприємств-гігантів — готовність випускати невеликі обсяги спецсталей. Ми не конкуруємо з лідерами галузі, а просто працюємо у своїй ніші.

Для того, щоб виготовити поковки вагою 100 кг, нам потрібно набагато менше коштів, ніж великому підприємству. З іншого боку, великому заводу просто не вигідно випускати сталеві заготівлі в настільки мізерних кількостях, тому наша продукція завжди користується попитом.

Як правило, ми беремо в роботу замовлення масою від 140 кг. Вага окремих поковок зі спецсталей має широкий діапазон від 3 до 1000 кг. Найменший діаметр поковок у вигляді валу — 20 мм. Поковки дуже різноманітні за формою: крім валів, можуть бути диски, кільця, втулки, пластини та блоки.

Наш формат — металургійного ательє — виявився дуже затребуваним на ринку України. Щоправда, для досягнення високих результатів довелося багато чому навчитися і нерідко ризикувати. Але ми досягли чималого успіху і сьогодні можемо бути дуже корисними при виконанні ваших виробничих завдань, адже наша головна мета — успішність вашого бізнесу

photo-7

 

ТОВ «АЕМР»

м. Дніпро, вул. Деземівська, 3

(раніше — вул. Сухий острів)

+380 50 320 42 32

specstald@gmail.com

website: specstald.com

 

На правах рекламы